Ściółka dla drobiu, czyli inne zastosowania brykietów ze słomy

Słoma uchodzi za najlepszy materiał ściółkowy dla drobiu…

…szczególnie jeśli jest to słoma pszeniczna, najlepiej cięta lub gnieciona. Posiada dobre właściwości zarówno izolacyjne jak i nawozowe. Dodatkową zaletą ściółki ze słomy jest możliwość wyrażania naturalnych zachowań przez drób, poprzez grzebanie w źdźbłach i szukanie sypanego w nią ziarna. Może jednak być jednocześnie bardzo niebezpiecznym materiałem, gdyż zawiera stosunkowo dużo zarodników grzybów i pleśni.

Problem z czystością mikrobiologiczną można rozwiązać stosując substancje chemiczne, ale można też użyć sposobów bardziej ekologicznych, czyli słomę… podgrzać. Na przykład w brykieciarce. Podczas procesu brykietowania słoma przechodząc przez maszynę jest poddawana działaniu temperatury w granicach 250-290°C, dzięki czemu giną wszelkie zarodniki grzybów, pleśni czy inne mikroorganizmy chorobotwórcze. W dodatku w technologii BIOMASSER® twardość uzyskanych brykietów możemy dowolnie regulować, mogą być one twardsze – dobre na opał i do dłuższego przechowywania, mogą być też zupełnie luźne i przydatne jako np. doskonała, aseptyczna ściółka.

Jakość ściółki ma bardzo duże znaczenie w tych okresach rozwoju ptaków, kiedy ich naturalne mechanizmy obronne są niewykształcone, lub osłabione. Takim momentem jest czas tuż po wykluciu, kiedy zwierzęta mają bardzo ubogo zasiedlony przewód pokarmowy. Kształtuje się on w okresie ostatnich dni inkubacji, kiedy to rozpoczyna się oddychanie tlenem atmosferycznym z komory powietrznej jaja. Już w pierwszym dniu życia prawidłowość funkcjonowania jelit wpływa na dalszy rozwój i zdrowie młodego organizmu. Przewód pokarmowy zapewnia bardzo korzystne warunki dla wzrostu drobnoustrojów, a młode ptaki stykają się z florą występującą w otoczeniu, głównie w ściółce. Okres namnażania się prawidłowej mikroflory w jelitach trwa około dwóch tygodni w jelicie cienkim i prawie dwa razy dłużej w jelitach ślepych. Jest to okres bardzo niebezpieczny dla ptaków, gdyż narażone są one wtedy na zasiedlenie przewodu pokarmowego przez patogeny. Kolejnym newralgicznym momentem w ich życiu jest tzw. „dołek immunologiczny”. U ptaków jednodniówek ok. 20% masy ciała stanowi żółtko, które zawiera duża ilość białek stanowiących matczyny system odpornościowy dla młodego, ale ptak chroniony jest zaledwie kilka dni. Po tym czasie zwiększa się jego wrażliwość na niekorzystne czynniki otoczenia.

W chowie indyków, innym czasem zwiększonej podatności ptaków na infekcje jest tzw. „okres koralenia” który następuje między 7 a 9 tygodniem życia. W tym czasie ptaki prawdopodobnie gorączkują. Są bardzo wrażliwe na przeziębienie, choroby układu oddechowego i pokarmowego oraz zbyt duży poziom amoniaku. Także okres gwałtownego wzrostu, który u indyków występuje w 17-18-19 tygodniu życia, a układ krążenia i układ oddechowy nie nadąża za bardzo szybkim tempem wzrostu, jest czasem kiedy jakość i aseptyczność ściółki ma znaczenie podstawowe.

Przy wyborze rodzaju ściółki należy wziąć pod uwagę koszty, ale i efekty zastosowania odpowiedniego podłoża. W przypadku ptaków nabiera to szczególnego znaczenia, gdyż intensywny wzrost wymaga jak najlepszych warunków środowiskowych odchowu . Ściółka musi być wysokiej jakości o możliwie największej wodochłonności oraz czystości mikrobiologicznej . Doświadczenia przeprowadzone w wielu ośrodkach naukowych potwierdzają, że ściółka złej jakości może powodować schorzenia ptaków, co w konsekwencji prowadzi do wyższych kosztów odchowu: pogorszeniu ulega współczynnik strawności, rośnie koszt medykamentów oraz usługi weterynaryjnej.   Tych wszystkich problemów można jednak uniknąć, stosując ściółkę z użyciem miękkich brykietów wyprodukowanych w technologii BIOMASSER® – naturalne, aseptyczne podłoże.

 

 

Źródła:

www.wipasz.pl/nasza-oferta/doradcy/czytaj/glowne-przyczyny-wystepowania-biegunek-u-drobiu/

www.grelavi.pl/ru-ru/information/hybrid-turkeys-resources/~/media/Files/Grelier%20Distribution/Grelavi%20Poland/publikacje/Sciolka.ashx

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *