Technologia BIOMASSER® w praktyce

Jakiś czas temu zapoznaliście się z zaletami naszych brykieciarek. Niedawno pisaliśmy też o innowacyjności technologii BIOMASSER®, którą wykorzystujemy w naszej codziennej pracy.

Dziś chcielibyśmy przybliżyć Wam praktyczną stronę brykietowania, tak bardzo popularnej ostatnio, słomy. Nie jest ważne, czy temat jest Wam już dobrze znany, czy dopiero stawiacie w nim pierwsze kroki. Sądzę, że zarówno dla początkujących, jaki i osób już aktywnie zajmujących się brykietowaniem, a także dla pasjonatów tego zagadnienia, dzisiejszy wpis będzie bardzo pomocny.

Poniżej prezentujemy filmik na którym możecie zobaczyć cały proces produkcji brykietów ze słomy pszennej i pszenno-żytniej przy użyciu linii BIOMASSER® MULTI.

Linia pokazana na filmiku składa się ze stołu podawczego bel słomy, rozdrabniacza TOMASSER® RB oraz najnowszych brykieciarek modułowych BIOMASSER® (tutaj BM-4). Na stole umieszczamy balot, belę słomy, zdejmujemy z niej siatkę, czy sznurki. Następnie naciskamy przycisk na stole podawczym i bela wędruje do rozdrabniacza. Ten tnie ją na krótkie odcinki, które trafiają do zasobnika sieczki zamontowanego na brykieciarce. Dalej sieczka wpada do komory śrubowej, gdzie jest podgrzana w temperaturze 250oC – 280oC, co czyni ją elastyczną, plastyczną dzięki czemu możliwe jest jej ściśnięcie i uformowanie w postać brykietu. Otwór, który powstaje w brykiecie ma charakter technologiczny. O jego zaletach napiszemy już w następnym artykule.

A teraz serdecznie zapraszamy do obejrzenia filmiku!

 

 

1 komentarz do “Technologia BIOMASSER® w praktyce

  1. Korzystam z tych brykieciarek! Są bardzo intuicyjne i proste w użyciu. Trafiła mi się żyła złota na tym interesie. Bardzo dobry pomysł z wykorzystaniem słomy do produkcji opału. Ja sprzedaję u siebie na lokalnym rynku i mam wielu chętnych na to.

Skomentuj Gospodarz z Gostynia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *